In Nederland zijn er drie brancheorganisaties van makelaars: NVM, VastgoedPRO en VBO. Deze brancheorganisaties zijn er aan de ene kant voor hun leden en de kwaliteit die zij leveren, maar aan de andere kant voor consumenten die een vraag of opmerking over een tussenpersoon hebben.

NVM

NVM staat voor Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs. De NVM bestaat al sinds 1898 en is het oudste genootschap voor vastgoedprofessionals. NVM-leden zijn gebonden aan de NVM Erecode, tien gedragsregels voor makelen en taxateren, en hun kantoren zijn automatisch aangesloten bij de Geschillencommissie Makelaardij. De leden van de NVM zijn verplicht tot periodieke bijscholing.

VastgoedPRO

VastgoedPRO is een beroepsvereniging met 700 leden. De leden zijn makelaar en/of taxateur. VastgoedPRO bestaat sinds 2009 als samenvoeging van de LMV (Landelijke Makelaars Vereniging) en RVT (Register van Vastgoed Taxateurs). VastgoedPRO behartigt de belangen van haar leden en bewaakt hun kwaliteit met vakinhoudelijke adviseurs. Daarnaast is de vereniging aangesloten bij de Geschillencommissie Makelaardij. Deze geschillencommissie is er voor consumenten met een probleem met een VastgoedPRO makelaar of taxateur.

VBO

VBO staat voor Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed. Bij VBO zijn zo’n 1100 makelaars, taxateurs en verhuurders aangesloten. De brancheorganisatie bestaat sinds 1985. Alle leden zijn automatisch aangesloten bij de Geschillencommissie Makelaardij. Daarnaast staat het handelen van de VBO-makelaar onder toezicht van het Tuchtcollege Makelaardij. VBO stond aan de basis van de Geschillencommissie Makelaardij en de drie dagen bedenktijd voor huizenkopers.