Hoe lang duurt het voordat je makelaar bent? Dit is volledig afhankelijk van de keuzes die je maakt en het niveau dat je wilt bereiken. In principe kun je ook zonder scholing bemiddelen in vastgoed, maar wanneer je een goede en bevoegde makelaar wilt worden, is het belangrijk om ook de juiste opleiding te volgen. Door het behalen van een opleiding kun je je inschrijven in een register voor gecertificeerde makelaars, waardoor je een professionele speler in makelaardij wordt.

Kandidaat Register Makelaar worden

Wanneer je de juiste opleiding hebt gevolgd, kun je de titel Kandidaat Register Makelaar gaan dragen. Deze naam is wellicht verwarrend, omdat je al wel een volwaardig makelaar bent. De term kandidaat geeft aan dat je een geschikte kandidaat bent om in een makelaarsregister in te schrijven, en dit kun je dus ook op elk moment doen. Met de titel Kandidaat Register Makelaar kun je aan de slag als makelaar bij een makelaarskantoor. Wil je zelfstandig en onafhankelijk een eigen kantoor starten, dan is het nodig om ook het examen voor Register Makelaar af te leggen. Met dit examen doe je nog meer specialistische kennis op, en bovendien ga je je richten op de huizenmarkt een specifieke regio.

Makelaarsopleiding – hoe lang?

Maar hoe lang duurt het uiteindelijk voor dat je Kandidaat Register Makelaar bent? Er zijn verschillende soorten makelaarsopleidingen, elk met een verschillende duur. De langste en meest uitgebreide opleiding is de hbo-studie Vastgoed en Makelaardij. Deze studie duurt in voltijd 4 jaar, en biedt een brede voorbereiding voor de vastgoedwereld. Je kunt hiermee direct Kandidaat Register Makelaar worden. Het is echter niet nodig om een 4-jarige opleiding te volgen. Er zijn ook deeltijd thuisstudies en beroepsopleidingen die je in een kortere tijd klaarstomen om aan de slag te gaan als makelaar. Met de opleiding Basistheorie Vastgoeddeskundige, gevolgd door de specialisatie Makelaar wonen, ben je vaak binnen 1 à 2 jaar klaar, afhankelijk van de vorm van de opleiding. Zo zijn er speciale versnelde trajecten of avondtrajecten die minder lang duren. De combinatie Basistheorie Vastgoeddeskundige en Specialisatie Makelaar Wonen geven je, net als de hbo-opleiding, de titel Kandidaat Register Makelaar.

Snel aan de slag bij een franchiseformule

Heb jij de ambitie om makelaar te worden met een eigen kantoor? Dan kan het een goede optie zijn om je aan te sluiten bij een franchise makelaardij. Bij iQ Makelaars kun je al tijdens je opleiding starten als partner, waardoor je vanaf dag één een vliegende start in makelaardij maakt! Door middel van coaching en ondersteuning krijg je de mogelijkheid om binnen een eigen rayon aan de slag te gaan met jouw makelaarskantoor. Meer weten? Kijk dan op iQMakelaarworden.nl.