OPLEIDINGEN TOT MAKELAAR

 OPLEIDINGEN TOT MAKELAAR

Makelaar worden

Wist je dat je zelfs zonder opleiding makelaar kon worden? Sinds 2001 is het beroep van makelaar geen beschermd beroep meer en mag iedereen zich dus uitgeven als makelaar. Maar wil je serieus genomen worden als makelaar, dan moet je ingeschreven staan in een register van gecertificeerde makelaars. Om in die registers te komen, moet men echter de juiste opleiding tot makelaar hebben gevolgd.

Welke opleiding om (register) makelaar te worden

Om toegelaten te kunnen worden tot een van de registers van gecertificeerde makelaars kun je kunt kiezen uit een vierjarige of versnelde hbo-opleiding, een beroepsopleiding of een erkende thuisstudie.

Denk bijvoorbeeld aan de opleiding Makelaar van NHA of een van de opleidingen aan de Academie voor Vastgoed.

Hbo-opleiding tot makelaar

Hierbij ga je de eerste twee jaar naar school. De laatste twee jaar bestaat uit een stage en lesdagen. Na het behalen van de hbo-opleiding mag je jezelf Bachelor of Business Administration noemen. Met deze titel is het mogelijk om als makelaar te gaan werken.

Beroepsopleiding of thuisstudie

Bij de beroepsopleiding of thuisstudie word je in een aantal maanden opgeleid tot makelaar-taxateur of assistent-makelaar. De studieduur varieert van een half jaar tot drie jaar.

Inschrijven registers

Nadat je de opleiding tot makelaar hebt afgerond, mag je jezelf aanmelden bij een van de twee landelijke registers voor makelaars: De Stichting VastgoedCert of de Stichting Certificering voor VBO-makelaars. Als gecertificeerd makelaar toon je aan dat je deskundig, onafhankelijk en betrouwbaar bent.