Welke opleiding heb je nodig om makelaar te worden?

Makelaar word je niet zomaar. Om als deskundige en professionele makelaar aan de slag te gaan, is een goede opleiding vereist. Met de juiste opleiding kun je jezelf Kandidaat Register Makelaar (K-RMT) noemen, waarmee jouw naam ook in een register met gecertificeerde makelaars kan komen te staan. We vertellen je hier meer over de opleiding die nodig is om makelaar te worden.

Hbo opleiding Vastgoed en Makelaardij

Om makelaar te worden kun je de hbo opleiding Vastgoed en Makelaardij volgen. Met deze 4-jarige opleiding wordt je breed opgeleid en doe je ervaring op via stages. Er zijn veel verschillende hogescholen in Nederland die de hbo studie Vastgoed en Makelaardij aanbieden, zowel in deeltijd als in voltijd. Na afronding van de opleiding mag je jezelf Kandidaat Register Makelaar noemen, en kun je dus ook direct aan de slag als makelaar. De hbo opleiding is voor beginnende studenten wel aantrekkelijker dan voor mensen die op latere leeftijd besluiten zich om te scholen. Heb je namelijk al een hbo of wo diploma op zak, dan betaal je instellingscollegegeld voor een tweede hbo studie. Dit collegegeld ligt een stuk hoger dan het wettelijke collegegeld voor beginnende studenten.

Opleiding SVMNIVO

Je hoeft geen hbo diploma te behalen om Kandidaat Register Makelaar te worden. Door het halen van de juiste examens bij SVMNIVO (het exameninstituut voor de makelaardij) kun je ook K-RMT worden. Je hebt in dit geval de SVMNIVO diploma Basistheorie Vastgoeddeskundige nodig, gevolgd door de SVMNIVO diploma Makelaar Wonen. Om de diploma Basistheorie Vastgoed te behalen moet je 6 deeltentamens maken: privaatrecht, publiekrecht, bouwkunde, vastgoedeconomie, en financiën en fiscaliteiten. Vervolgens kun je de specialisatie Makelaar Wonen behalen, bestaande uit de certificaten praktijkleer en vakbekwaamheid. Met deze specialisatie op zak ben je officieel Kandidaat Register Makelaar, en kun je dus ook opgenomen worden in het makelaarsregister. Er zijn verschillende soorten thuisstudies en beroepsopleidingen die je voorbereiden op de examens van het SVMNIVO. Deze studies bestaan vaak uit een aantal cursussen die je op vaste momenten óf thuis in je eigen tijd kunt volgen, waardoor je het ook kunt combineren met een baan. Ideaal wanneer je besluit om op latere leeftijd makelaar te worden!

Als makelaar starten tijdens je opleiding

Wil je direct na of zelfs tijdens jouw opleiding al aan de slag met jouw eigen makelaarskantoor? Dat kan, via een franchise makelaar. Zo biedt iQ Makelaars een franchiseformule aan, waarmee je al tijdens jouw opleiding kunt beginnen. Door middel van coaching en begeleiding kun je vanaf dag één een vliegende start maken in makelaardij! Je draagt verantwoordelijkheid voor jouw eigen makelaarskantoor en rayon, maar kunt wel gebruik maken van de middelen van een landelijk makelaarsmerk. Een samenwerking waar beide partijen beter van worden! Kijk voor meer informatie op www.iqmakelaarworden.nl.