Heb jij de ambitie om makelaar te worden? Misschien sta je aan het begin van je loopbaan, of wellicht overweeg je op latere leeftijd de switch te maken naar makelaardij. Voordat je hier aan begint, ben je uiteraard benieuwd naar de kosten die hierbij komen kijken. In principe kan iedereen zichzelf een makelaar noemen, maar om serieus genomen te worden moet je de titel Kandidaat Register Makelaar behalen, waarmee je jezelf kunt inschrijven in het K-RMT register. We vertellen je hier daarom meer over wat het kost om makelaar te worden in het K-RMT register. 

Kosten opleiding makelaar

De kosten om makelaar te worden hangen af van de opleiding en het opleidingsinstituut dat je kiest. Wanneer je besluit de hbo opleiding Vastgoed en Makelaardij te volgen, betaal je het wettelijk collegegeld, óf het instellingscollegegeld wanneer je al in het bezit bent van een andere hbo of wo diploma. De kosten voor een hbo opleiding lopen al snel in de duizenden euro’s. Het wettelijk collegegeld bedraagt zo’n €2000 per jaar, en het instellingscollegegeld ligt vaak rond de €8000. Meer informatie over collegegeld vind je op de website van de Rijksoverheid

Met een hbo diploma Vastgoed en Makelaardij ben je direct toelaatbaar tot het K-RMT register. Je hoeft echter geen volledige hbo studie te volgen om makelaar te worden. Een alternatief is een beroepsopleiding of een erkende thuiscursus, gevolgd door een examen van SVMNIVO, het toetsingsinstituut binnen de makelaardij. Je hebt twee SVMNIVO diploma’s nodig om Kandidaat Register Makelaar te worden: Basistheorie Vastgoeddeskundige en Kandidaat Makelaar wonen. Deze twee cursussen worden bij sommige instituten, zoals het LOI en NHA, in één opleiding aangeboden. De opleiding tot Kandidaat Makelaar kost gemiddeld zo’n €1000 tot €2000, en met deze opleiding wordt je klaargestoomd voor de examens bij SVMNIVO. De examens zelf zijn echter ook niet gratis; hier betaal je, afhankelijk van het examenpakket dat je kiest, opnieuw een kleine €2000 voor. 

Kosten makelaar worden: franchise

De kosten om makelaar te worden zijn het absoluut waard. Zodra je jouw opleidingen hebt behaald en ingeschreven staat in het K-RMT register, ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan als deskundige makelaar. Je kunt aan de slag bij een makelaarskantoor, maar kunt ook aan de slag gaan als franchisenemer met een eigen kantoor. Wanneer je je aansluit bij de franchiseformule van iQ Makelaars, maak je direct een vliegende start. Je kunt zelfs al starten als partner tijdens jouw opleiding! iQ Makelaars biedt je coaching en ondersteuning vanaf het hoofdkantoor, waarmee jij aan de slag kunt binnen je eigen rayon. Bovendien zijn de kosten om te beginnen relatief laag; je kunt gewoon starten vanuit huis. Meer weten? Kijk op www.iqmakelaarworden.nl.