Dit jaar zijn er al meer dan 110.000 warmtepompen geïnstalleerd in Nederland, evenveel als gedurende het hele jaar 2022. Dit wordt toegeschreven aan verkorte levertijden, aldus Vereniging Warmtepompen en Techniek Nederland. Naar verwachting zullen er tegen het einde van dit jaar zelfs 170.000 warmtepompen geplaatst zijn.

De hybride variant van de warmtepomp, die samenwerkt met een cv-ketel, blijkt bijzonder populair. Vooral in bestaande huizen wordt deze optie veelvuldig gekozen. Hierdoor zal het aantal geïnstalleerde warmtepompen naar verwachting oplopen tot 120.000 tegen het einde van dit jaar, waarmee het voor het eerst meer warmtepompen zijn in bestaande huizen dan in nieuwbouwwoningen. De aantrekkingskracht van hybride warmtepompen wordt mede gestimuleerd door de hoge gasprijzen en subsidiemogelijkheden, aldus Techniek Nederland’s voorzitter Doekle Terpstra.

Desalniettemin blijft de realisatie van de beoogde 170.000 installaties dit jaar onzeker vanwege factoren zoals het stikstofprobleem, dat de woningbouw vertraagt. Ook het aanpakken van het tekort aan monteurs is van cruciaal belang voor de verdere groei van warmtepompinstallaties. De sector richt zich op het opzetten van nieuwe fabrieken en het opleiden van monteurs, inclusief zij-instromers, om te voldoen aan de toenemende vraag. Met het oog op de verplichte installatie van warmtepompen vanaf 2026, wordt voorspeld dat duizenden extra monteurs nodig zijn om aan de vraag te voldoen. De Vereniging Warmtepompen heeft als doel om tegen 2030 1 miljoen warmtepompen in bestaande woningen te installeren, met een geplande productiecapaciteit van 300.000 stuks per jaar binnen drie jaar.

Het behalen van deze doelen zal mede afhangen van de nieuwbouwontwikkelingen en de impact van het gasprijsplafond en de stijgende rente. Prijs blijft een belangrijke factor bij de adoptie van warmtepompen, gezien de aanzienlijke investering die hiermee gepaard gaat.

Bron: Vastgoed Actueel