In de vier grote steden van Nederland zijn het derde kwartaal flink meer huizen verkocht dan in het voorjaar. Volgens het Economisch Bureau van ING bank is er sprake van een tijdelijke opleving, maar economen en makelaars verbazen zich elke maand weer dat de woningmarkt niet afkoelt.
In de grote steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag zijn opvallend veel huizen te koop gezet en ook snel verkocht, zo analyseert ING kadastercijfers. ,,Wij denken dat het te maken heeft met de coronacrisis”, zegt ING-econoom Mirjam Bani. ,,Onzekerheden groeien en mensen die wilden verkopen hebben hun strategie mogelijk aangepast door eerst hun woning in de verkoop te zetten.” De grote vraag naar woonruimte deed vervolgens de rest.
Overwaarde van huizen
Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland, herkent het beeld nog niet dat huizenbezitters eerst hun huis te koop zetten voordat ze gaan kopen. ,,Dat was in de laatste huizencrisis wel zo, maar momenteel loop je een te groot risico dat je zonder huis komt te zitten. In de grote steden zou wel kunnen spelen dat mensen eerst hun huis verkopen om te zien hoeveel overwaarde ze kunnen gebruiken voor de koop van een nieuw huis buiten de stad. We zien een duidelijke trek naar de regio, omdat er meer behoefte is aan ruimte en thuiswerken bij veel bedrijven de norm gaat worden.”
Uit de laatste makelaarscijfers blijkt dat de vraag naar huizen ongehoord groot is. Stoop noemt de drukte ‘absurd’. De drukte rondom bezichtigingen is nog nooit zo groot geweest. De vraag naar woningen is ook nog nooit zo groot geweest en dat terwijl het aanbod gering is. Het gevolg hiervan is dat bijna alle woningen boven de vraagprijs verkocht wordt.
Huizenprijzen stijgen naar recordhoogte
De huidige huizenprijzen in Nederland zijn nog nooit zo hard gestegen als de afgelopen maanden. Met wel liefst 11,6 procent gestegen ten opzicht van vorig jaar. ING denkt dat het tij nog gaat keren. Echter wordt deze voorspelling steeds verder naar voren geschoven door de banken.
De kentering op de huizenmarkt die met name economen van de banken al even voorspellen, blijft keer op keer uit. ,,Je zou onderhand verwachten íets te zien, maar daar waar de lijngrafiek van de hele economie steil naar beneden gaat, buigt hij bij de woningmarkt juist steil omhoog”, aldus Nic Vrieselaar, woningmarktdeskundige van Rabobank. ,,Wellicht zijn dat toch de tientallen miljarden euro’s aan overheidssteun die hun effect sorteren. Er zijn nu minder faillissementen dan vorig jaar. Dat hadden wij echt niet voorzien.”
Lage rente
Vrieselaar denkt dat de lage rente altijd z’n stempel nog kan drukken op de woningmarkt. De lage rente zorg ervoor dat men meer geld te besteden heeft, meer geld om te besteden aan een huis. Dit kan namelijk net het zetje zijn die men nodig heeft om te verhuizen. Waar het volgend jaar naar toe gaat durft Vrieselaar niet te zeggen. Er is veel discussie op dit gebied.
Bron: AD
29 oktober 2020