In deze tijden van corona willen steeds meer mensen vanuit de stad naar het plattenland verhuizen. Dat zeggen meerdere makelaars in Nieuwuur. Funda bevestigt dat beeld, door een peiling onder ruim 1100 gebruikers. Twaalf procent overweegt te gaan verhuizen naar het plattenland. Vijf procent zegt dat men de stad gaat verlaten als de huidige situatie over een jaar niet is veranderd. 

‘Hysterische taferelen’

Suzanne Thöene, makelaar gespecialiseerd in woningzoekers die de stad willen verlaten zegt dat iedereen een extra zetje heeft gekregen door corona. Ze snapt het wel, mensen die 24 uur per dag thuis zitten gaan anders kijken naar hun woning en ruimte. Suzanne Thöene heeft het veel drukker als voor de coronacrisis. Ze noemt het zelfs “hysterische taferelen” en een “gekkenhuis”.  Een aanvraag van 50 tot 60 personen voor een bezichtiging vindt ze niet eens meer gek. “Ik heb grote wachtlijsten voor bezichtigingen”.

De huidige coronamaatregelen dwingen mensen binnen te blijven. Dit is een belangrijke oorzaak voor de trend om naar het platteland te gaan, denkt Floris Alkemade, Rijksbouwmeester. “Mensen hebben doorgekregen dat ze vanuit huis kunnen werken. En daarmee zijn de afwegingen van waar je wilt wonen ook anders geworden. Dat kan een blijvend effect zijn van deze pandemie”. De trend om naar het platteland te gaan was er al voor de crisis, zegt Alkemade, maar door de corona wordt deze trend versneld.

Een voordeel van steden volgens Alkemade is dat het “broedplaatsen van uitwisselingen van culturen” zijn waar alles gebeurt. Echter is een gevolg hiervan dat ze voor steeds meer mensen nauwelijks te veroorloven zijn. Dorpen zijn nu eenmaal vaak goedkoper en dus een beter betaalbare aantrekkelijk alternatief.  Het wonen in dorpen brengt volgens Alkemade een enorme kwaliteit van leven mee in vergelijking met steden. Zo’n geweldige natuur, landschappen en sociale samenhang vindt je vaak niet in steden.

Een eigen stukje land

De aantrekkelijkheid van een stad tegenover het dorp is al jarenlang aan het bewegen. De afgelopen jaren leken alle pijlen gericht op de stad in plaats van het dorp. Dat draait nu langzaam bij volgens Alkemade. Volgens makelaar Thöene neemt “de gekte” de komende tijd wel af, maar de trend duurt voorlopig wel voort. In de stad worden namelijk nieuwe woningen steeds dichter op elkaar gebouwd en het gevoel van ruimte wordt steeds belangrijker. “Het hebben van een stukje eigen land blijft erg in trek”.

Bron: NOS