Het is anno 2021 erg lastig om in je eentje een gunstige hypotheek of huurwoning te regelen. Het kan nog wel eens een flinke uitdaging worden. Wanneer je met z’n tweeën bent zijn de opties als groter. Ook wanneer je gewoon bevriend met elkaar bent. Echter zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Volgens hypotheekdeskundige Marga Lankreijer, werkzaam bij Independer, zijn er wel wat haken en ogen. Houdt er in ieder geval rekening mee dat je fiscaal partner van elkaar bent. Dit kan invloed hebben op bepaalde toeslagen. Het is natuurlijk zo dat je als vrienden niet weet of je voor altijd bij elkaar blijft wonen. Hier moeten dan hele duidelijke afspraken voor komen. Als jij een relatie krijgt en de ander het huis wil verlaten moet je de hypotheek kunnen overnemen.

Het is handig om deze zaken van tevoren met elkaar te bespreken. Bespreek bijvoorbeeld met een hypotheekadviseur wat er gebeurt als een van de twee arbeidsongeschikt raakt of onverhoopt komt te overlijden. Je moet in ieder geval de hypotheek kunnen blijven betalen.

Niet alleen voor het kopen maar ook voor het huren is het belangrijk dat er verschillende zaken besproken worden. Mocht de huisgenoot toch vertrekken en de ander wil er blijven dan moeten er twee namen op het huurcontract komen te staan. Zeker bij woningcorporaties wordt zo’n medehuurderschap niet zomaar weggegeven.

Binnen de huursector bestaat er wel nog een andere constructie, die speciaal bedoeld is voor vriendengroepen. “Dat worden ook wel Friends-contracten genoemd”, vertelt Woonbond-beleidsmedewerker Maarten Wiedemeijer. “Sommige huurwoningen worden daar specifiek voor aangeboden. Natuurlijk moeten er binnen een woning wel genoeg kamers voor het aantal personen zijn.

Bron: NU.nl
22 oktober 2021