Vanaf juli 2021 worden alle Nederlandse woningen gelabeld waarmee de staat van de fundering wordt aangegeven. Het label wordt meegenomen in het taxatierapport van huizen. Anders dan het energielabel was dit geen initiatief van de overheid of vanuit Europa, maar van de makelaarsvereniging.
Volgens voorzitter Dick de Jong van KCAF, initiatiefnemer van het Nationaal Funderingsloket, moet het label voorkomen dat problemen met funderingen verergeren zonder dat men het weet. Van de 7,7 miljoen Nederlandse woningen, kampt ongeveer een miljoen met funderingsproblemen. De urgentie is hoog bij 250.000 woningen door droogte en lage waterstanden. Voor veel woningen is dat funest, zeker als deze gebouwd zijn voor 1970.
Door het KCAF is er een model ontwikkeld om de staat van de funderingen in wijken te bepalen. Hierbij wordt gekeken naar satellietbeelden, grondwaterstand en bodem. Door een label toe te voegen aan het taxatierapport, kan een nieuwe koper kijken hoeveel geld er nog in de woning gestoken moet worden om niet voor onverwachte verrassingen te komen staan.
Bron: NOS.nl