Het belang van duurzaamheid wordt steeds groter in de makelaarswereld. Men ziet daarom de rol van de makelaar ook veranderen. Paul Fermont van Faasse en Fermont weet er alles van. Het makelaarsbedrijf is namelijk al volledig groen.

Duurzaamheid in Makelaarsland

De nieuwe trend rondom duurzaamheid brengt verschillende uitdagingen met zich mee. In de praktijk merkt Paul Fermont dit al bij diverse bouwprojecten, maar natuurlijk ook bij zijn eigen onderneming.  Vooral in de nieuwbouw speelt het een steeds grotere rol. Ook de nieuwe regelgeving is hierop ingericht. Vooral bij de nieuwbouwprojecten zijn nutskosten en onderhoudsinstallaties van belang. Hoe lager deze kosten zijn, hoe meer profijt de koper uiteindelijk heeft. Echter is de prijs voor deze lage kosten op moment nog erg duur.

Acceptatie rond duurzaamheid

“Tegenwoordig is voor nieuwbouw duurzaamheid standaard geworden” zegt Fermont. De acceptatie van duurzaamheid heeft hier wel een rol ingespeeld. De ontwikkeling van deze acceptatie is gigantisch gegroeid in positieve zin. Twintig jaar geleden was het veel moeilijker een woning te bouwen, dat gericht was op duurzaamheid. Fermont heeft in die tijd ook een project gehad, waarvan uit twaalf woningen, die gericht waren op duurzaamheid, slechts één werd verkocht.  Exact hetzelfde product, alleen dan zonder de duurzaamheidmaatregelen, werd wel verkocht. Dat zie je tegenwoordig niet meer.

Betekenis voor de rol van de makelaar

Voor de makelaars betekent deze trend ook veel. De vraag naar duurzame woningen wordt steeds groter, waardoor men zich hier ook naar moet aanpassen. Een makelaar die tegenwoordig niet groen is, wordt minder zaken mee gedaan. De makelaars zijn bijna verplicht wat te doen met duurzaamheid. Men verwacht dat duurzaamheid de komende jaren nog belangrijker wordt.

Bron: De Ondernemer
14 oktober 2020